go up

Coris Sigorta Haberler

Haberlerimizi bu sayfadan takip edebilirsiniz



Sayı: 5
Tarih: Ocak 2022

Evcil Hayvan Sigortası ve Trafik Sigortası Kapsamında Hayvan Koruması


Yaygın bir tedbir olarak evcil hayvanlarımızı sigortalayabiliyoruz. Ancak, bilgi sahibi olunması gereken önemli bir diğer konu ise Hayvan Koruma Kanunu kapsamında Trafik Sigortasının sahipsiz hayvanları kazalara karşı koruyor olması.

Şişli MYO Sigorta Öğretim Görevlisi ve Dr Sigorta YK Başkanı Turusan Bağcı konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Kaza yaptığınızda çarptığınız hayvanın tedavi masrafları trafik sigortası kapsamında sigorta şirketi tarafından karşılanır” diyor.

Sigorta şirketleri, mevcut kanun ve yönetmelikler çerçevesinde, sahipli ve sahipsiz hayvanlar için iki farklı uygulama yürütüyor.

Ancak unutmadan hatırlatalım: Hayvan kazalarında aranacak numara 153’tür. Şayet yolda kaza geçirmiş bir hayvan görürseniz, tam donanımlı sokak hayvanları hasta nakil aracını bu numaradan çağırarak gerekli ilk yardım desteğinin verilmesini sağlayabilirsiniz.

Hayvan Koruma Kanunu’nun Trafik Kazalarına Yaklaşımı Nedir?

5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu'nun 21. maddesinde “Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır” ifadeleri yer alıyor. Aynı kanunun 4. maddesi ise bütün hayvanların eşit doğduğunu ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahip olduklarını belirtir.

Kanunda, karayolunda hayvana çarpmanın cezası kaza olarak nitelendiği için yer almazken, hayvanları kasten öldüren veya ölümüne sebebiyet verenlere hayvan başına 704 TL para cezası uygulanıyor.

Yukarıda özetlediğimiz kanunlar çerçevesinde, trafikte seyir halindeyken bir hayvana çarptığınız takdirde, hayvanın iyileşmesi ve hayatta kalabilmesi için en yakın veterinere götürmekle yükümlüsünüz.

Kaza Durumunda Yapılması Gerekenler:

Yaralanan hayvanla ilgili bildirimin, en geç 24 saat içinde öncelikle sigortaya kabul muayenesini yapan bir veteriner hekime veya poliçede kayıt altına alınan veteriner hekimlerden birine yapılması gerekiyor.

Çarptığınız hayvanın tedavisini yaptırıp tedavi giderlerini veteriner hekime ödemelisiniz. Hayvanı yalnızca veteriner hekime götürüp bırakmanız yeterli değildir.

Kazaya sebep olan sürücünün hayvanın veteriner kliniğine trafik kazası neticesinde getirildiğini gösteren bir hekim raporu, hayvanın yaralandığına dair fotoğraflar ve tedavi masraflarının yazılı olduğu fatura sigorta şirketine ibraz edilmelidir.







instagram account linkedin account facebook account facebook account twitter account

Copyright © 2024 Coris Sigorta

YessCompany


Web sitesi trafiğini analiz etmek ve deneyiminizi iyileştirmek için bu sitede 'çerez' kullaniyoruz. OK