Hiç kimse tarımsal risklerin belirsizliğinden kaçınamaz, ancak herkes onlar için hazırlanabilir. Tarım üreticileri kuraklık, dolu hasarı, su baskını, don, mevsim dışı hava koşulları, mahsul zararlıları ve hastalıkları yok etme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bu durum, iklim değişikliğinin zaten göze çarpan etkileri ile daha da kötüleşmektedir. Bölgeye bağlı olarak kuraklık, dolu ve sağanak yağmur gibi hava olaylarının daha sık hale gelmesi muhtemeldir. Ayrıca, üreticiler tarımsal ekipmanların arızalanması nedeniyle olası üretim kaybıyla mücadele etmek zorunda kalabilirler.
Tarımın ekonomik uygulanabilirliği, emtia piyasalarındaki olumsuz fiyat hareketlerinden ciddi şekilde etkilenebilir. Fiyat düşüşleri kısa sürede % 30 veya daha fazla olabilir ve böylece yıllık karı bitirebilirken, yakıt giderlerinde beklenmeyen artışlar gibi üretim maliyetlerindeki değişikliklerden de olumsuz etkilenebilir.
Düzenli ön girdi maliyetleri nedeniyle tarımın doğasında var olan kaçınılmaz negatif nakit akışlarının yönetilmesi karlı operasyon için hayati önem taşımaktadır. Nakit akışını ve üretken varlıkları korumak için gerekli kredilerin alınması gerekmektedir. Bu, doğru önlemler alınmadığı takdirde söylenenden daha kolaydır. Ayrıca, akıllı tarımda, özellikle hassas tarımla ilgili istikrarlı gelişmeler, maliyetli teknolojik yükseltmeleri gerektirebilir.
Üreticilerin yanında tedarik zincirindeki tüm oyuncular mahsul eksikliklerinin finansal etkilerinden biraz farklı şekillerde etkilenmektedir. Ödeme koşulları sunan girdi tedarikçileri, kötü bir hasatın arka planında ödeme yapılmama riski taşır. Tahıl tüccarları kotaları karşılamama riski altındadır ve gıda işlemcilerinin, doğru fiyata yeterli miktarda ve kalitede ürün aldıklarından emin olmaları gerekir.