Covid-19’un etkili olduğu bu dönemlerde yeterli ve çeşitli aşı bulunamaması sebebiyle bazı ülkelerde aşılama çalışmaları yavaş ilerliyor, tedarik konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıları yaşamak istemeyen vatandaşlar da yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor: Aşı turları.
Bugün Avrupa’daki birçok ülke artık diğer ülkelerdeki vatandaşlara aşılarını yaptırmak ve bulunduğu bölgede güzel vakit geçirmek isteyenlere özel aşı turları düzenliyor. Tabi bunda seyahat acentelerinin payı bir hayli büyük ve bunun en büyük sebebi olarak da çoğu ülkenin yeteri kadar aşı sağlayamaması gerekçe gösteriliyor. Aşısını temin edemeyen veya bir başka ülkede aşı olmuşken vakit de geçirmek isteyen vatandaşlar seçtikleri paketlere göre hizmetlerini sağlıyorlar.
Bu paketlerin fiyatlarını ise gidilen ülke, geçirilen zaman, uçak bileti, konaklama, yabancı dil bilen rehberler, aşının fiyatı gibi birçok etken belirliyor. Bütün bunlar dahilinde siz de eğer sağlık hizmetleri karşılığında ödeyeceğiniz fark ücretlerini poliçe özel ve sağlık sigortası genel şartları doğrultusunda teminat altına almak isterseniz www.corissigorta.com/ adresinden bilgi alabilirsiniz.
Covid aşı pasaportu nedir?
Avrupa’nın birçok yerinde Covid-19’un getirdiği kısıtlamalar protesto ediliyor. Karantina, sokağa çıkma yasağı, maske zorunluluğu gibi tedbirler birçok kesim tarafından ihlal edilebiliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise bu noktada aşı pasaportuna sahip olarak Avrupa vatandaşlarının özellikle yaz tatili sırasında birlik sınırları içinde serbest dolaşımını amaçlayan aşı pasaportunu gündeme taşıdı ve aşı olmamızın belgelenmesi gerektiğini belirtti. Peki nedir bu aşı pasaportu?
Belgeye her ne kadar aşı pasaportu denilse de aslında bu pasaport bir aşı karnesidir. Bireylerin seyahat etmelerini kolaylaştırma düşüncesiyle ortaya çıkan bu belge, bireylerin Covid-19 riski taşımadığının kanıtıdır. Diğer bir deyişle bir kişinin Covid-19 virüsüne karşı aşılandığını, test sonucunun negatif olduğunu ya da Covid-19 geçirip iyileştiğini gösterir. Bu sebeple de aşı pasaportu 3 temel sertifikayı kapsar:.
-Aşı Sertifikası
-Test Sertifikası
-Covid-19 geçirmiş ve iyileşmiş kişiler için sertifika
Kimlere verilecek?
AB vatandaşları ve aile üyelere, AB Birliği’nde ikamet eden fakat AB vatandaşı olmayan, AB üye devletlere seyahat etme hakkına sahip ziyaretçiler bu imkândan faydalanabilirler. Türkiye ise şu anda vize yasağı getirildiğinden bu haktan mahrum kalacak.
Nerelerden alınır?
Test merkezleri, sağlık otoriteleri veya hastanelerden alınabilir. Kişinin isteğine göre ister dijital formatlarda isterse kâğıda basılı halde alabilirler.
Aşı pasaportu şimdiden yaygınlaşıyor hatta Qantas havayolları aşı olmayan yolcuları kabul etmeyeceklerini açıkladı. Avrupa Komisyonu’ndan gelen açıklamaya göre de en geç Haziran ayında bu faaliyeti hayata geçirmek için çalıştıkları belirtildi.
Faydaları neler?
-İnsanlar yeniden seyahat edebilir.
-İnsanları aşı olmaya teşvik edebilir.
-Turizmi canlandırabilir.
-Seyahat ayrıcalıkları sunar.
Avrupa Komisyonu Başkanı her ne kadar bu uygulamanın bizim için bir gereklilik olduğunu belirtse de Dünya Sağlık Örgütü, bu aşamada aşı pasaportunu giriş veya çıkış için bir zorunluluk olarak görmek istemediklerini çünkü aşının bu aşamada bulaşmayı önlediğinden emin olmadıklarını belirtti.
Getirdiği kaygıları neler?
Uygulamanın Etkililiği: Aşının bağışıklık kazandıracağı düşünülse dahi kişiler arasındaki bulaşmayı engellediğine dair bir kanıt henüz yok. Dünya Sağlık Örgütü de bir noktada bu sebeple aşı pasaportu uygulamasına karşı.
Ayrımcılık: Aşı pasaportu, aşı olan bireyler ile olmayan bireyleri birçok noktada birbirinden ayrıştırıp bir kaosa sürükleyebilir. Aşı olan bireyler kapalı alanlara, kamusal alanlara rahatça girip işlerini halledebilirken aşı olmayan bireyler ise bu haklardan mahrum kalabilir.
Mahremiyet: Bazı insanlar, sağlık bilgileri gibi bazı bilgilerini mahremiyeti altında tutmak isterken, aşı pasaportunun da bu verileri ihlal edebileceğini düşünüyor.
Sahte Virüs Testleri: Gerek sağlık endişelerinden gerekse başka nedenlerden dolayı Covid-19 aşısı yaptırmak istemeyen bireyler sahte virüs testleri ile bir şekilde bu ayrımcılıklardan faydalanmak isteyecektir
Aşıya Ulaşamama: Aşı uygulaması en azından şu aşamalarda öncelik sırasına göre vatandaşlara uygulanıyor. Aşı olamayan vatandaşlar ise bu haktan mahrum kalabilir.
Seyahat Aşıları
Seyahat aşıları, bulaşıcı hastalık riski taşıyan bölgelere seyahat eden kişilere, özellikle de dış hat uçuşlarından önce seyahat eden kişilere uygulanan aşı türüdür. Gidilen ülkeden herhangi bir bulaşıcı hastalık kapmamak ve bu bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık kazanabilmek amacıyla yapılır. Aşı genellikle seyahatten en az 1-1.5 ay önce yapılır. Bu nedenle hastalığın bulaşabileceği bir ülkeye seyahat edecek olanlar ülkeye girmeden önce aşılanabilirler. Bu tür aşılar, sağlık riski olan ülkelere seyahat edebilmek için yapılmalıdır.
Seyahat için hangi aşıların yapılması gerektiği gidilen ülkeye, kalınan süreye, daha önce hangi aşıların yapıldığına ve kalınan yere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı ülkelerde karşınıza çıkabilecek ve risk değerlendirmesine göre aşılarını yaptırmanız gereken hastalıklar Sarı Humma (zorunlu), Meningokok (zorunlu), Tifo, Kolera, Hepatit A, Kuduz, Japon Ensefaliti, Kene kaynaklı ensefalit olarak karşımıza çıkar.